Kurz eura v stredu ráno klesol 13.7.2022

13.07.2022 Celý región

Singapur 13. júla (TASR) - Spoločná európska mena euro sa v stredu ráno pohybuje blízko parity voči doláru pred údajmi o inflácii v USA, keďže vojna na Ukrajine spustila energetickú krízu, ktorá poškodila vyhliadky rastu eurozóny.

Kurz eura v stredu počas obchodovania v Ázii klesol na 1,0036 USD. Spoločná mena tento rok stratila takmer 12 % z hodnoty a v utorok (12. 7.) sa prepadla na 20-ročné minimum a cez noc sa opäť nakrátko dostala na úroveň parity voči doláru.

Analytici upozorňujú, že by euro mohlo klesnúť ešte viac, a to pod paritu, ak investori pre rýchlo rastúce spotrebiteľské ceny v USA budú pokračovať v stávkach na zvýšenie úrokových sadzieb centrálnej banky Fed.

Ekonómovia predpovedajú, že medziročné tempo rastu inflácie v USA sa v júni zrýchlilo na 8,8 %, čo by bolo 40-ročné maximum. To pravdepodobne podporí očakávania, že Fed zvýši úrokové sadzby a pomôže doláru.

Euro minulý mesiac kleslo pod paritu so švajčiarskym frankom a flirtuje s poklesom pod 200-dňový kĺzavý priemer voči britskej libre.

Slabosť eura a japonského jenu vytlačila dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči šiestim hlavným menám, tento týždeň na 20-ročné maximum 108,560 bodu. V stredu sa počas ázijského obchodovania pohyboval na úrovni 108,13 bodu.
 

Vyberte región

mark